Grahamsämpylät
10-15 kpl

2 ½ dl maitoa tai vettä
15 g hiivaa
½ tl suolaa
2 rkl leipäsiirappia tai tummaa siirappia
½ dl öljyä
½ tl pomeranssinkuorta tai ½ rkl fenkolia tai kuminaa
2 dl grahamjauhoja
n. 3 ½ dl vehnäjauhoja
Voiteluun munaa, maitoa tai vettä
Pinnalle seesamin- tai pellavansiemeniä tai kauraleseitä

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen.
  2. Lisää suola, siirappi, öljy ja valitsemasi mauste.
  3. Lisää vehnä- ja grahamjauhot vähän kerrallaan ja vaivaa kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Anna kohota peitettynä vedottomassa paikassa parikymmentä minuuttia.
  4. Jaa taikina 10–15 yhtä suureen palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi.
  5. Laita sämpylät leivinpaperoidulle uunipellille. Peitä leivinliinalla ja anna kohota.
  6. Voitele sämpylät ja ripottele päälle siemeniä.
  7. Paista 225 asteessa 8–12 minuuttia.

Solmusämpylät: Tee taikina kuten yllä. Jaa taikina 15 palaan ja leivo palat n. 25 cm:n pituisiksi tangoiksi. Kiepauta taikinatangot solmuiksi ja laita leivinpaperoidulle uunipellille. Kohota ja paista ylläolevan ohjeen mukaan.