Grahamsämpylät
10-15 kpl
2 ½ dl maitoa tai vettä
15 g hiivaa
½ tl suolaa
2 rkl leipäsiirappia tai
tummaa siirappia
½ dl öljyä
½ tl pomeranssinkuorta tai
½ rkl fenkolia tai
kuminaa
2 dl grahamjauhoja
n. 3 ½ dl vehnäjauhoja
Voiteluun
munaa, maitoa tai vettä
Pinnalle
seesamin- tai
pellavansiemeniä tai
kauraleseitä
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen.
- Lisää suola, siirappi, öljy ja valitsemasi mauste.
- Lisää vehnä- ja grahamjauhot vähän kerrallaan ja vaivaa kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Anna kohota peitettynä vedottomassa paikassa parikymmentä minuuttia.
- Jaa taikina 10–15 yhtä suureen palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi.
- Laita sämpylät leivinpaperoidulle uunipellille. Peitä leivinliinalla ja anna kohota.
- Voitele sämpylät ja ripottele päälle siemeniä.
- Paista 225 asteessa 8–12 minuuttia.
Solmusämpylät: Tee taikina kuten yllä. Jaa taikina 15 palaan ja leivo palat n. 25 cm:n pituisiksi tangoiksi. Kiepauta taikinatangot solmuiksi ja laita leivinpaperoidulle uunipellille. Kohota ja paista ylläolevan ohjeen mukaan.