Säilöntä

Sokeri tunnetaan parhaiten makeudestaan. Sokerin rooli säilönnässä on kuitenkin huomattavasti monipuolisempi. Sokeri pitää C-vitamiinit tallessa, korostaa makua ja aromia, parantaa hillojen rakennetta ja auttaa säilyttämään marjojen värin pidempään.

SOKERI

  • säilöö luonnollisesti
  • suojaa marjojen ja hedelmien C-vitamiinia, myös pakastettaesssa
  • korostaa marjojen omaa makua ja aromia
  • parantaa hillojen rakennetta
  • auttaa säilyttämään marjojen värin pidempään

SOKERI SÄILÖÖ LUONNOLLISESTI

Parhaimmillaan marjat ja hedelmät ovat tuoreina. Satokausi on Suomessa kuitenkin lyhyt. Säilömällä marjat oikein voit nauttia marjoista ympäri vuoden.

Sokeri säilöö marjojen ja hedelmien maut luonnollisesti. Sokerin säilövä ominaisuus perustuu sen kykyyn sitoa marjojen sisältämää vettä, jota hilloja pilaavat homeet tarvitsevat kasvuunsa. Sokeri myös suojaa marjojen ja hedelmien C-vitamiinia, väriä ja makua. Siksi pakastettavienkin marjojen pinnalle kannattaa ripotella pieni määrä sokeria.

Hillojen tekeminen itse ei ole lainkaan niin työlästä kuin moni luulee. Varta vasten kotisäilöntään kehitettyjen hillosokereiden ansiosta hilloaminen käy sukkelasti. Hilloja voi tehdä niin tuoreista kuin pakastemarjoista, hedelmistä tai vaikka tomaateista. Hillosokereilla tehdyt kotihillot sisältävät vähemmän sokeria kuin useimmat kaupan valmishillot.

Näin valmistelet purkit säilöntäkuntoon:

  • Pese purkit ja kannet hyvin.
  • Kuumenna astiat ennen purkittamista.
  • Pientä hillomäärää tehtäessä lasipurkit voi kuumentaa mikrossa. Täytä ne vedellä ja kuumenna täydellä teholla, kunnes vesi purkeissa kiehuu. Upota kannet vesikattilaan ja kiehauta liedellä.
  • Helppo tapa valmistella purkit ja kannet säilöntäkuntoon on pestä ne kuumalla ohjelmalla astianpesukoneessa, jolloin ne ovat kuumia ja heti käyttövalmiita.

Reseptit: