Sokeri ruonvalmistuksessa

Sokeri korostaa monien raaka-aineiden omaa makua ja aromia. Monissa vihannes- ja liharuoissa sokeria käytetäänkin mausteen tavoin tuomaan ruoan makuja esiin.

MAKEUS JA MAKU

Ruoka voi maistua makealle, happamalle, suolaiselle tai karvaalle. Näiden neljän perusmaun lisäksi viidenneksi on nostettu täyteläinen umami. Hyvältä maistuva ruoka on useimmiten eri perusmakujen tasapainoinen yhdistelmä.

Huippukokki voi lisätä makeaan jälkiruokaan ripauksen suolaa. Jälkiruoan ei kuitenkaan ole tarkoitus maistua suolaiselta. Päinvastoin, aavistus suolaa korostaakin makeaa makua!

Happamissa jälkiruoissa sokeri maistuu puolestaan vähemmän makealta ja suklaajuomassa pieni sokerilisä paitsi makeuttaa myös vaimentaa kaakaon karvautta.

Ruoan valmistusaineiden maut siis seurustelevat keskenään. Makeuden voimakkuuden aistimiseen vaikuttavat myös ruoan rakenne, lämpötila ja jopa sen ulkonäkö.

Oletko huomannut, mitä jäätelön makeudelle tapahtuu sen sulaessa? Entä pelkän näköhavainnon vaikutus makeuteen? Usein punaista makeista pidetään vihreää makeista makeampana, koska vihreä väri yhdistyy mielessämme karvauteen (raaka hedelmä) jo ennen kuin olemme pistäneet makeisen suuhumme.

Tiesitkö?

Tuoreiden porkkanoiden hiilihydraatit ovat glukoosia, fruktoosia ja sakkaroosia. Hyppysellinen sokeria porkkanoiden keitinvedessä korostaa porkkanoiden omaa makua ja saa ne maistumaan herkullisilta ympäri vuoden.

Mieti ja testaa!

Kieli maistaa eri maut eri kohdissa. Testaa missä kohtaa kieltä maistat makean. Entä missä kohtaa maistat karvaan tai suolaisen?

Mieti ja testaa!

Nuhaisena ruoka ei maistu, sillä osa ruoalle tyypillisestä mausta aistitaankin haistelemalla eikä maistelemalla. Testaa, miten hajuaisti ja makuaisti toimivat yhdessä. Lisää hieman vaniljasokeria kidesokerin joukkoon ja maista pitelemällä nenästäsi kiinni. Pystytkö silloin tunnistamaan makeuden lisäksi vaniljan tuoksua? Testaa, tunnistatko vaniljakastikkeen tai piimän nenä ja silmät suljettuina. Entä makean omenan ja sipulin tasaisena soseena?

Mieti ja testaa!

Ihminen syö myös silmillään. Mansikan maku on helpompi tunnistaa punaisesta juomasta, kuin jos mansikka-aromia olisi lisätty keltaiseksi värjättyyn mehuun. Mieti, millaisia oletuksia teet ruoan mausta tai hyväksyttävyydestä pelkästään sen ulkonäön tai värin perusteella.