Yhteensopivat makuparit

Sokeri maustaa ja makeuttaa. Sen avulla voi myös esimerkiksi taittaa ruoan happamuutta, karvautta tai suolaisuutta. Siksi sokeri onkin hyvä mauste ja makupari monelle tutullekin ruoka-aineelle.

Tummien sokereiden aromikas maku sopii moniin ruokiin. Käytä niitä ruoanlaitossa mausteiden tavoin. Lisää sokeria vähitellen ja muista maistella ruokaa valmistuksen eri vaiheissa. Kypsyminen ja haudutus tasaavat makuja ja sitovat ne yhteen.

Sokeria, kuten muitakin mausteita, on aina helpompi lisätä ruokaan kuin ottaa pois. Harjoitus tekee tässäkin asiassa mestarin. Maistamalla ja kokeilemalla löydät sopivan makujen tasapainon.

Makuparireseptit:

MAKUPARI 1: TOMAATTI JA SOKERI

Tomaatti on keittiön monitoimivihannes, joka sopii moneen ruokaan. Ripaus sokeria tomaattiruokaan pyöristää tomaatin pienen happamuuden pehmeäksi aromiksi ja korostaa sen omaa, luonnollista makeutta.

BOLOGNESEKASTIKE »

MAKUPARI 2: PAPRIKA JA SOKERI

Sokeri sopii mausteeksi paprikaa sisältäviin ruokiin, sillä se tasapainottaa paprikan miedosti kirpeää makua. Sokerin sijaan voit käyttää myös siirappia.

PAPRIKA-BROILERIPATA »

MAKUPARI3: CHILI JA SOKERI

Etnisissä eli vierasperäisissä ruoissa maistuvat usein voimakkaat ja tuliset mausteet. Chili sopii moneen ruokaan ja sen käyttöä ei tarvitse arastella, kunhan sitä muistaa lisätä ruokaan vähitellen, kunnes maku on sopivan voimakas. Chilin makupariksi sopii hyvin sokeri, sillä se taittaa chilin tulisuutta ja pyöristää sen aromia.

KASVISCURRY »

Kysymys:

Mitä eri tummia sokereita tiedät? Miten ne eroavat toisistaan?