Mitä sokeri on?
Sokeria syntyy kaikissa vihreissä kasveissa auringonvalon avulla vedestä ja hiilidioksidista. Tätä ilmiötä kutsutaan yhteyttämiseksi eli fotosynteesiksi.
Sokeri syntyy luonnossa
Sokerijuurikkaasta sokeriksi
Ruokoraakasokeri
Kotimainen sokerijuurikas on suomalaisen sokeriteollisuuden tärkein raaka-aine. Koska Suomi ei ole omavarainen sokerin suhteen, raaka-aineena käytetään myös ruokoraakasokeria, joka tuodaan Suomeen, puhdistetaan ja käytetään juurikassokerin tapaan sokerituotteiden valmistusaineena. Ruoko(raaka)sokeria saadaan sokeriruo’osta. Sokerin erottamista varten sokeriruo’ot katkaistaan. Ruo’ot leikataan pätkiksi ja kuljetetaan raakasokeritehtaaseen, jossa ne murskataan sokerimehun erottamiseksi ja kiteytetään.
Tummat sokerit
Sokereita on monenlaisia
Sokerit ovat makeita hiilihydraatteja. Tavallisemmin ”sokerilla” tarkoitetaan ruoanvalmistuksen, säilönnän ja leivonnan yleisintä sokeria eli sakkaroosia. Useimmiten elintarvikkeisiin lisätty sokeri on juuri sakkaroosia.
Sakkaroosi on kaksoissokeri eli disakkaridi. Puolet siitä on glukoosia eli rypälesokeria ja puolet fruktoosia eli hedelmäsokeria. Sokereita on siis monenlaisia. Glukoosi ja fruktoosi ovat yksinkertaisia sokereita eli monosakkarideja.
Joskus elintarvikkeen valmistusaineena käytetty sakkaroosi pilkkoutuu joko kokonaan tai osittain glukoosiksi ja fruktoosiksi. Sakkaroosista syntynyttä glukoosin ja fruktoosin seosta, jossa on yhtä paljon molempia monosakkarideja, kutsutaan inverttisokeriksi.
Eri sokereilla on erilaiset ominaisuudet sekä ruoanvalmistuksessa että aineenvaihdunnassa. Esimerkiksi fruktoosilla leivottu kakkupohja ei kohoa yhtä hyvin kuin sakkaroosilla leivottu. Aineenvaihdunnassa fruktoosi taas imeytyy hitaammin kuin glukoosi.
Hiilihydraatit
Hiilihydraatit ovat ruokavaliomme perusta ja tärkein energialähteemme. Hiilihydraatteja ovat viljatuotteiden ja perunan tärkkelys, kasvisten, hedelmien ja marjojen sisältämät sokerit, leivän ja jauhojen maltoosi eli mallassokeri sekä maidon laktoosi eli maitosokeri. Ruoansulatuksessa tärkkelys ja maltoosi pilkkoutuvat ennen imeytymistään glukoosiksi. Sakkaroosi imeytyy glukoosina ja fruktoosina. Osa hiilihydraateista on imeytymätöntä ravintokuitua. Ravitsemussuositusten mukaan sokereiden päivittäin nautittu määrä tulisi olla enintään noin 50 g/vrk. Ravintokuidun saantia taas tulisi nykyisestään lisätä.